Betekenis gelukspoppetjes

Betekenis gelukspoppetjes


Het zijn kleine geluksamuletten gemaakt van hout. De gelukspoppetjes zouden de persoon die dit poppetje krijgt geluk brengen. Zo kunt u ze makkelijk bij u dragen en kunt ze bijvoorbeeld aan uw jas, tas of mobiel kunnen bevestigen. De poppetjes worden ook vaak gebruikt als kadoversiering, bedankje of traktatie.

De gelukspoppetjes hebben verschillende betekenissen, hier vertellen wij in het kort over de betekenis van meest verkochte  poppetjes:

Lieveheersbeestje    
Deze staat voor liefde en geluk. Zo wordt gedacht dat als een lieveheersbeestje naar je toe vliegt het geluk naar je toe komt. Het doden van een lieveheersbeestje zou ongeluk brengen.

Kikker      
De kikker beschermde de romeinen tegen onheil en het verlies van liefde.
Tegenwoordig staat de kikker symbool voor een lang leven en rijkdom.
Tevens wordt de kikker vaak in de vorm van een bedeltje of broche in de buurt van het hart gedragen om te voorkomen dat er problemen ontstaan tussen goede vrienden.
  
Hartje              
Natuurlijk het symbool van de liefde. 
De vorm die wij tegenwoordig gebruiken als symbool van de liefde is het hart.
Deze vorm is ontstaan in de middeleeuwen.
Ze hadden toen nog geen kennis van de vorm van het menselijk  hart.
De grieken hadden dit wel, maar dit werd verkeerd overgenomen en werd afwijkend getekend met een inkeping aan de bovenkant en een punt aan de onderkant.
Dit is de vorm de al eeuwenlang symbool staat als het teken van liefde.
Dit waarschijnlijk omdat het hart geageerd op onze emoties.

Hoefijzer
De betekenis van het hoefijzer zou zijn dat zou beschermen en geluks brengen.
Vroeger hingen mensen het hoefijzer boven de deur met de opening naar boven, om als het geluk op te vangen, er zijn echter ook landen waar het met de opening naar beneden hangt om het ongeluks eruit te laten lopen.

Klavertje vier
Het klavertje vier is zeldzaam en het vinden ervan zou een hoop voorspoed en geluk met zich meebrengen.
De vier blaadjes staan voor symbool voor Geloof, Hoop, Liefde en Geluk. 

Matroesjka
Een matroesjka is een holle houten pop, deze bestaat meestal uit een serie van 5 of meer poppen die in elkaar passen.Over het ontstaan van de matroesjka en hoe deze aan haar naam is gekomen bestaan verschillende theorieën.De naam zou van het Latijnse woord, matrona afgeleid zijn.Dit betekent mama of gerespecteerde dame.
Het in elkaar stapelen van de kleinere matroesjka poppen in de grote moederpop wordt als symbool van fertiliteit en eeuwigheid gezien.
Een andere theorie is dat de naam matroesjka afkomstig is van het Russische woord matrjosjka, dat het koosnaampje is van Matrjona, een boerinnen naam.
 
Over het ontstaan zijn ook meerdere verhalen.Zo zou de pop zijn oorsprong hebben in Japan, dit figuurtje (Fukurum) kon worden geopend om 4 poppetjes (leerlingen) te onthullen.Deze fukurum stond symbool voor geluk, voorspoed en wijsheid.Het verhaal gaat dat deze pop als inspiratie bron heeft gefungeerd voor wat wij tegenwoordig al matroesjka kennen.Ook is het verhaal dat de houtsnijder Vasiliy Zvyozdochkin eind van de negentiende eeuw de originele figuur heeft gemaakt.De matroesjka wordt tot op de dag van vandaag in vele winkels in Rusland verkocht en vinden hun weg over de hele wereld.Tegenwoordig staat de matroesjka symbool voor fertiliteit, eeuwigheid, liefde en vriendschap.

Varkentje
Het varken staat symbool voor vruchtbaarheid en welvaart.
Tegenwoordig vaak uitgevoerd als spaarpot, spaarvarken.
De Kelten hadden een legende over een nooit afnemende kudde varkens, zij hielde zichzelf in stand en zij vereerde een  oude wijze godin, zij had de gedaante van een varken.
De Chinezen zagen in het varken vooral een symbool van kracht.
De Indianen brachten de varkens in verband met de regen, het was voor hun een teken voor vruchtbaarheid en overvloed. 

Engel
Het woord engel is afkomstig van het latijnse woord angelus wat boodschapper betekend.
Aan engelen worden al eeuwen een beschermende kracht toegekend.
Ook zou het engeltje geluk brengen.
 
 

Hulp nodig?

Bel of stuur ons een bericht via WhatsApp op nummer 06-42337313
mailen kan natuurlijk ook info@gelukspoppetjesbestellen.nl